Monday, 31 December 2012

~MERAPU TAK TENTU HALA~

Hye guyz... Assalamualaikum... welcome to my blog yang berhabuk lagi bersepah ni... today ade la space sikit nk hapdet blog ni menambah-nambah entry yang baru ciput ni... Ini lah blog yang diperibahasakan sebagai "hangat-hangat taik ayam" mase mule2 dulu kecoh dari pagi sampai malam mengadap blog ni...  sampai mak aku nampak aku kecik besau je mengadap blog 24 jam.. hehe *maaf mak!!

hari ni dah sampai ke penghujung 2012, esok dah 2013.. tak ada apa yang nak di raikan dengan diri ku yang masih menghabiskan masa2 remaja yang berlalu dengan sia2.. "demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian".. Tahun depan dah masuk 2013 dan aku pn jejakkan kaki ke alam dewasa.. tahun depan aku dah 21 tahun.. *horeyyy dah layak mengundi.. kihkihkih

hurmm now aku adalah pelajar Diploma Kejururawatan semester akhir, masih lagi bergelar budak sekolah yang bergantung dengan mak ayah.. Bak kata orang SEPENDER pn mak bapak beli, #teeettttttttt, censored sikit bahasa tu makcik...! ! ! ! awak tu pompuan..... bercerita pasal PEREMPUAN, Apesal kalo perempuan je nak ditakrifkan sebagai sopan santun, beradab, budi pekerti murni, baik luar dalam & bla..bla..bla..bla,.. orang laki tu kene cam mana pulak,  Awat, depa keluaq2 dari perut mok depa cuuuiihhh terus jadi gengster ka??  pe2 lah, Pokoknya kalo kite nak orang baik dengan kite, kite kene baik dengan orang lain dulu, YER DOK?? tak kire lah kau tu laki ke pompuan, budi bahasa mesti mau cantik maaa~~~ Bak kate Omputih "what you give, you get back" aiishhh mak jemah skiping (speaking) pulak... haha

huuuiiihh tinggal lagi 1 sem nak dok kat kolej nie... cepat2 la sikit mase habis... tak larat nak mengadap buku lagi dah cekk oiii... hurmm but ape2 pun aku akan rindu zaman kat kolej ni nanti sebab susah, senang, menonggeng, tergolek semua kat sini... kat sini baru aku belajar erti kawan, teman dan sahabat... semua orang boleh jadi kawan tapi tak semua boleh jadi sahabat.. sahabat aku adalah mak aku.. hmm STYLE tak gitu.. susah payah aku dengan mak aku jer..

But dalam tak sedar aku selama ni aku dah kehulu ke hilir dengan budak seko ni.. aku gelak menanges dengan dia.. buat jahat dengan dia, ponteng kelas dengan dia, main2 kat belakang mase pengsyarah pn dengan budak ni...
(muke baik)

muke baik kan... hahaha tapi kan dye suke cakap "APAK MU", mane dye dapat bahase tu.. kelakar gak kekadang.. otak dia ade sikit masuk air.. campur dengan otak aku, banjir terus... ape boleh buat dah due2 perangai macam anak jin aprid kate ko... hahaha

Talk about Azam baru, just nak jadi yang lebih baik dari semalam... but diam tak diam tadi baru jer lepas ponteng kelas pagi, pastu kelas petang pegi lambat pas tu cabot awal... azam JADAH ape ....Lebur laaa komee,,,, syyyhhhhhh *INI RAHSIA KERAJAAN_jangan kasi tau lain orang haaaa.....

So ape jer azam tahun ni... ! ! ! !

  • belajar betul-betul?? = dah terlambat
  • kembali ke bentuk badan yang menawan?? = lupekan ! ! badan dah terlanjur jd tong drum.
  • Jadi isteri soleh?? = ouhh lambat lagi cekk oiii
  • berfikir sebelum membeli?? = nnti berbulu pulak tokey kedai tengok muke aku kat kedai dia lame2
hurmmm senang copy & paste jer la azam tahun lepas... 

 k lah budak seko diatas dah memekak ajak g dobi basuh baju... ape daaa pompuan basuh baju dobi....\

ko tengok!! PEREMPUAN lagi kene~~~nasib kome lerr,,,,

k lah chaw sin chie......

ape2 pun mantapkan rohani, perbaiki diri... walaupun kesulitan, kepayahan, jatuh, tergolek, tersungkur or whatsoever.. KITA KAN ADE ALLAH =)

Assalamualaikum tawan-tawan!!! 

Saturday, 17 November 2012

PSY : Oppa Gangnam Style


ASSALAMUALAIKUM

hurmmm pepagi buta celik mata mengadap laptop, tetibe dapat ilham nk hapdet blog, teruslah mengadap bukak lappy mengadap blog, dalam hati korang mesti dok tanye "hoii tak reti nk cuci muka dulu ke??" , teori aku mengatakan tak boleh cuci muke, kalau tak idea hilang... mai la borak2 sat, tak busuk pun ni ngehngehngeh.. 
lets kite story sikit, enjoyyy!!! =)



Aku perhatikan budak-budak sekarang, tak kira la kau tu duduk di bandar, pekan, kampung, chow kit, mahupun lorong haji taib... masing2 dok kemaruk dengan bende alah tuh... termasuk lah anak sedara aku yang baru umur 2 tahun 3 bulan, berjoget sambil pegang handfon, terkangkang2 dah rupe hape je aku tgk..
Ade pulak yang otak cerdik pintar lagi ligat siap tukar lirik, oppa kampung Style, Oppa KL style..
Cop!!! aku tetibe terfikir sesuatu, kalau semua tempat kau nak "gangnam" kan, cer kau fikir ape pulak akan jadi dengan "super janda baik style" atau "super batang berjuntai style"??? teeeeettttt Dilarang Ade Unsur XX Disini... kihkihkih

bak kata wan kamarudin, :-


Aku tak ade lah buat research tentang PSY mahupun Oppa Gangnam Style ni, but apa yang aku tahu psy tu adalah sakit gangguan mental (psikiatri)..tapi kenapa PSY??? adakah ini adalah icon terbaru dalam arena dunia orang gila masa kini, atau terapi yang terbaru untuk merawat penyakit mental.. huihh lecturer aku tak pernah pulak ajar.. *muke cofused

cerita pasal psy, teringat pulak aku mase praktikal dekat ward psikiatri dekat seremban, ward yang paling gile yang aku pernah jumpe, haha sah-sah ward gile kan... 
first day masuk ward tu, kami masuk ward lelaki, aku nampak orang gila dok usha-usha kami, almaklum lah uniform paling menyerlah lah kata kan, mmg bagi aotumatic reflex untuk orang memandang...  orang gila tu pulak, upss!! cam biadap pulak, pesakit mental   siap sengeh-sengeh2 lagi *seram sejuk aku... 

Tapi jangan bimbang aku ok jaa.... itu cerita hari pertama lah, naik hari kedua aku pun ikot gila sama... masuk kat sana, awal2 pengajar klinikal dah pesan, kalo patient tanya dah kawin ke belum, mengaku jer dah kawin *tujuan keselamatan...  kekadang best jugak layan orang gila nieh, buat aktiviti pun syok, buat aktiviti mewarna melukis cam budak tadika pon tadehal lah, layan jugak.... time aku kat ward tu dulu, musim nk raya, kami pn suruh la diorg buat kad raye, 

so terhasil lah ini ;-



tak nampak boleh click yaa...

Cik Bella ade peminat kau, hahahahaaahhahaha...  siap bagi no handphone lagi... sape nak berkenalan please contact yaaa... oke lah itu sahaja, mak aku dah berbulu jer tengaok aku dok mengadap laptop, tak reti nk buat keje umah ke kak aoiii... hihihihi k lah assalamualaikum...

p/s : jadi orang gila pn lagi senang, tak ada masalah



Wednesday, 14 November 2012

salam maal hijrah 1434H

Hari ni 15 haribulan 11 tahun 2012 bersamaan dengan 1 muharam 1434H, salam maal hijrah untuk umat-umat yang beragama islam... semoga dengan tahun baru ini merubah kite kearah yang lebih baik..

bagi aku, aku tak kan lupa sesuatu bilamana tarikh ini sampai melainkan peristiwa yang aku tak kan lupa sampai bila-bila.. tahun lepas (2011) pada hari yang sama aku telah kehilang seorang ayah, seorang ayah yang telah membesarkan aku sejak aku kecil sehingga aku tahu berjalan, hingga aku tahu membaca dan menulis, hingga aku tahu berdiri atas kaki aku sendiri.

Dulu mase aku kecik-kecik (skarang pn kecik lagi kot) ayah aku kerja sebagai driver lori demi membesarkan aku, bagi aku cukup makan pakai, mase tu aku tak berakal lagi, budak budak.. ayah jarang sangat balik rumah, 3/4 hari sekali baru balik.. aku dr kecik memang manje dengan ayah, asal ayah balik je aku melompat2 lah sebab suke sangat ayah balik. dulu mase aku kecik2, asal ayah nk g keje je, tade lain yg aku suruh ayah belikan, melainkan coklat NANO, tu pn kalau korang ingat lagi gula2 tuh..

Tapi ayah keje tak lama sebab dalam aku darjah 3, ayah aku mula sakit, usia dah makin meningkat.. start dari ayah tak keje dah... ayah buat keje ringan2 di kebun, menoreh getah dan bercucuk tanam... kami bukan orang senang. mak pulak meniaga kuih dan ambil upah tolong orang keje dikantin sekolah... semuanya berlaku depan mata aku, aku tak kan lupa.
dulu mase ayah start sakit, doktor bagitahu yang ayah ade sakit jantung, tapi dia masih lagi berkerja, berkerja untuk menghidupkan aku.. dulu mase ayah menoreh, aku pernah nampak tetibe dia kene heart attack, dan2 tu dye mkn ubat ubat bawah lidah (GTN) sambil bersandar dekat pokok, semuanya depan mata aku. Ayah keje mcm tu sampai la dia dapat masukkan aku ke IPT mcm hari ni...

Aku belajar atas titik peluh ayah, susah payah ayah, ayah tak penah miss kirim duit kang aku tiap2 minggu, tiap2 hari sabtu mesti dalam bank aku ngam2 ade RM 100, tak kira la sama ada duit aku masih ada ke tak. tapi sekarang tak ade sorang pn boleh jadi macam ayah.

dalam bulan 9 ayah dah mula sakit2, badan dia lemah.. selalu keluar masik hospital... time tu aku slalu msg dengan ayah, kdang2 2/3 pagi baru dia balas, aku faham ayah sakit.. last aku g melawat ayah kat hospital, aku buat sesuatu yg aku tak pernah buat selama dah besar ni, aku ciom ayah sebelum aku balik ke kolej.

pada suatu pagi, mase tu hari jumaat akak aku call ckp ayah dah lemah, orang dah mula datang untuk baca yasin... tapi aku tak dapat balik sebab ade test hari sabtu keesokkannya, hari jumaat tu pulak ade presantation, present individual, cuba bayangkan aku pressent dengan hati yg luluh fikirkan ayah...aku ingat nak balik lepas test sabtu tu tu... tapi elok jer lepas solat magrib mase tu, abg aku call, cakap nk bawak aku balik sekarang juga.. hati dah bercampur baur... sambil tu menangis tak berhenti... setibenya abg aku dekat hostel, dia langsung tak cakap apa2 dekat aku.. air mata tak berhenti bergenang dr bangi sampailah ke karak.

sampai jer dekat rumah, aku tengok banyak kerete dekat halaman rumah, aku just fikir org datang rumah untuk bacakan yasin sahaja bermohon agar ayah sembuh, sesampai jer dekat pintu, aku tengok ayah dah baring dah bertutup.. ayah dah tak ada.. Ya Allah rasa dunia ni gelap, terduduk aku... peluk mak...  kenapa tak ada orang nk bagi tahu aku??  kenapa abg aku diam jer dari dalam kereta sampai kerumah?? kenpa aku tak terus balik lepas akak aku call tu??  kenapa aku tak tahu ciuman aku pada ayah hari tu adalah ciuman terakhir?? kenapa ayah kene pegi dulu, adik kan kecik lagi, adik nak ayah lagi..

soalan yang tak pernah ade jawapan........

alfatihah untuk ayah... 
hari-hari terakhir ayah

A. Rahim B. Dollah dalam kenangan~~

20 ogos 1948 -25 september 2011

Misi Bella


Nama aku nabillah, aku adalah jururawat pelatih di hospital yang mana-mana yang memerlukan khidmat aku as KULI BATAK sukarelawan  yang berhati suci murni lagi berseri-seri seperti aku... sebagai pelatih yang professional dan berintegriti aku buat lah keje di ward-ward yang telah ditetap dengan "MESRA, CEKAP & CEPAT" #haha mcm polis kau... so now memperkenalkan sya "Jururawat pelatih kuis (JPK) Nurulnabillah Bt A. Rahim denagan no matrix 1001060 yang kini berada di tahun akhir".  

cer korang connect kan kesemua saraf-saraf otak korang untuk berfikir betape besarnya tanggungjwab aku sebagai pelatih,  opsss sekejap!! mesti saraf2 korang bagai hidup segan mati tak mahu je nk connect, mesti hati tompok-tompok hitam kau berbisik "ang tu pelatih ja kak oii, toksah dok buat kaluitt aihh"
OKAY, I'm fine with it..

meh cek nak habaq mai kat hangpa terang-terang sikit, ang tau dok tiap2 pagi cek dok buat la rutin cam biasa, ke hulur ke hilir baq ang, dia punya busy keje berat2 kalah bangla hak dok buat rumah... kene layan orang sakit.. kata mok cek lagu ni " adik, kalau keje jadi misi, senang dapat pahala, tapi kalau tak ikhlas & mulut tak jage, dapat dose free je" tuu dia Puan Emak berkata-kata...

dalam suasana kekalutan dia wad, kekadang kene jugak berdepan dengan patient yg buat cepera, asal aku melintas je depan dia ade jer nak paggil, kalau punggung dia ade buasir mahupun bisul tahap 3 aku tak kesal lah, sah2 memang tak boleh dok diam... kekadang aku buat tak taw ja, biaq p la kat ang.. lepas tu ang tau apa dia dok kata "heii budak, esei panggil kau, kau buat pokak yo, kau poei balik lah, toksah kojo ", cek dok terkebil-kebil lah tengok muka pakcik ni, dari jauh cek dok nampak muka dia mcm siamang, dari dekat muka dok mintak pelempang, ang taw dak.. berbulu pulak, mana tidaknya.. dok tengking cek depan orang ramai, kulit muka cek tebal rasa macam kulit lembu ang taw...


yang stuff nurse pulak 1 hal, pantang nampak muke aku, mesti terdengar sayup2 jer panggil aku "dik,dik,dik", seronok aih adik bradik ramai, sane sini ade kakak, ang ada?? haha... ada ja benda dia nk suruh kami budak2 pelatih ni buat, apa! dulu ang dok blajaq apa kat skolah, semua nk lempaq kat muka kami...  tak ape kami tak kesah, kami kan KULI BATAK  sukarelawan professional....

hurmmm dalam ward macam kekurangan staff, tapi pasai apa dok timbul isu ini, :


renung-renungkan... selamat beramal~~






p/s : pasal ape aku tetibe cakap loghat utara nieh...


Tuesday, 13 November 2012

Fall in LOVE with Adam Mukriz

lumrahlah perempuan sukekan lelaki yang kacak, handsome, romantik... tak kiralah kau tu cantik, comel, montel, mahupun sengal2 ayam gitu.... samelah macam aku.... alangkah indahnya kalau dapat sejambak bunga daripada bopren, ala-ala drama akasia tibi tige tu....  aku tgk kawan aku "ain" bukan nama sebenar smpai kering2 bunge bopren dye bagi, still simpan lagi.. skarang trend balak2 bagi bunga siap ade bunga plastik tengah2, kononnya lambang cinta tak kan layu tu, scene cliche, time gaduh sumpah seranah keluar, macam harem.... tapi bukan bopren ain lah, kang mengamok pulak kawan tu... haha...

kembali kepada main topic, Adam mukriz.. my cayunk

ladies and gentlemen, memperkenalkan Adam Mukriz--->

tu dia marka cek, comey noh.... hihihi 
itu lah Adam Mukriz (adam dan hawa)...

dari sehari ke sehari nk continue tengak adam dan hawa dekat http://www.dailymotion.com/, tapi line slow mcm siput babi bak ang... *sakit.pulak.hati.kite.ni.....
dah smpai episod 40, lpas tu main gile pulak line neh.... 

takpe2... balik kolej nnti kite sambung tgk Mr Adam oke, take care my lalink....

nampak tak meroyan kat situ... hahah

#ini pengaruh DVD ni (bak kata pak jabit)



~mukadimah sebuah belog~


sejak dua menjak ni, ataupun "lately" bak kata kafir laknatullah, aku selalulah stalk satu blog nieh, blogger dia handsome tak hingat, cara penulisan blog dia pn sempoi & funny... so makanya dengan itu aku pn terpanggill lagi melambai-lambai untuk buat blog jugak...so bermulalah sesi mengadap la laptop ni menguruskan proses meng"signup"kan blog ni...puiiih bukan main cantik bahasa aku, menyesal tak sudah cikgu BM aku mengajar.....eh kejap, back to objektif berbincangan kite, aku sebenarnya saje jer bukak blog, ala~ala tempat memaki hamun luahan rasa gitu, cheewah!! arrh bosan aih.. tade idea... smpai sini jer lah... #actually aku tade mood lgsung hari ni..kbai

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...