Wednesday, 27 March 2013

Hari kematianku semakin hampir

hye Asslamualaikum, & good Moring



dua hari lepas cecah umur aku 21 tahun.. kawan-kawan sambut berthday n buat aku happy.. thanks a lot kawan-kawan... setahun lagi tarikh kematian aku makin hampir. . . diri masih lagi banyak kekurang.. Inshaallah, sebagai anak, sebagai pelajar, sebagai saudara mara, sebagai kawan, dan sebagai sesuatu yang di lahirkan sebagai khalifah, akan akan perbaiki diri dari semasa ke semasa... akan lebih berbakti kepad ibu dan bapa, akan lebih mendalami objektif aku sebagai manusia, akan cuba mengukuhkan tiang agama..  mohon doa dari semua..

"Rasullullah s.a.w pernah bersabda didalam hadithnya yang membawa maksud solat berjemaah lebih tinggi darjatnya 27 daripada solat berseorangan" 

hanya dengan solat berjemaah, amalan solat kita di tinggi kan dengan 27 darjat.. serez besar beb, bukan lama pun solat dalam 10 minit ja.. TAPI ! ! berpa ramai ja antara kita yang mengejar ataupun orang kedah kata hat "ligan" solat jemaah ni... TU PUN KALAU SOLAT ! ! ! krik.krik.krik *bunyi cengkerik.. nak pulak ada member2 kita yang sibuk dengan boyfriend, girlfriend ke hulu ke hilir, kau peluk aku, aku peluk kau.. tu pun belum kira yang sibuk dengan moto, merempit n soon.. kenapa?? kau rasa mungkin kapcai mata bulat kau tuh boleh bawak kau pergi syurga, pakwe yang buat kau jadi penyedap boleh bagi cop untuk meluluskan kau masuk syurga?? dunia kat luar sana ramai buaya, naga mahhupun tenggiling yang tunggu masa nak baham kau.. sama ada kau sedar atau tidak once kau menapak keluar dari rumah, bermakna kau kene berdepan dengan segala tipu muslihat permainan dunia.. But! ! kau nak salah kan siapa kalau kau pun duk join sama mendaftarkan diri kau ke NERAKA ?? Salah kan dunia?? atau salahkan diri kau yang baik hati melakukan setiap sesuatu tanpa berfikir dengan membiarkan otak kau tak berkerja?? 

. . . . . .  muhasabah diri . . . . . .

so aku nasihatkan kepada diri sendiri dan jugak kepada engkau, engkau yang tengah
 membaca, bila member dok ajak solat jemaah tu, jangan la tolok, p la ikot dia solat sat, *solat jer pun bro!! tak pakai modal.. serez tak rugi pun, untung lagi ada ar... and apa salahnya kita ajak member kita p solat sekali ? ? ? kalau nak untung part ni, biar kita sama-sama untung la beb. . .  Kita jadi member sampai ke Akhirat.. Inshaallah . . . okey abang2, adik2, & akak? ? ? mai la kita sama2 berpaiki amalan kita, agar kita sama-sama memperolehi keuntungan . . . 

Dan macam mana kebanyakkan manusia lain, dah takde pilihan baru laaa nak cari tuhan . . . time tu baru la nak doa camgini . . . . . . .
:
:
:
:
:
:
:

"ya Allah ya tuhan ku, tolong la aku ya Allah, aku didalam kesempitan ya Allah, tunjukkan la keajaibanMu ya Allah"

But it will never change bcoz bukan kan Allah dah kata Dia tak akan merubah nasib kita jika kita tak merubah nasib kita sendiri.. Allah tak pernah menipu beb! ! ! jadi aku fikir, we got to finish this by our self, takde orang boleh tolong pun...

tapi cuba kau dan aku fikir, berapa ramai kawan-kawan kita yang dah bersiap dan bersedia bila malaikat Izrail datang ketuk pintu kita?? Aku bercakap tentang AJAL , KEMATIAN dan bak kata omputih DEATH ! ! tak ada sesiapa yang boleh menafikan yang kita akan berjumpa dengan kematian, atau pun kematian yang akan berjumpa dengan kita.. ada beberapa yang aku nk highlight kan dekat sini.. SATU ! ! bila dia nak mai, kita pun tak tahu, kita akan mati jugak, tapi kita tak tau bila... ramai yang beranggapan, kita akan mati bila kita dah tua-tua berkdur kerepot nanti nuh. Tapi realitinya, berapa orang yang boleh jamin yang usia kau akan mencecah ke separuh abad? ? ?  kalau tetiba kau mati, atau pun mala petaka yang lain, ada yang kene masih lagi 20-an, malah belasan tahun pun ada.. tak ada sapa boleh garenti yang dia boleh hidup sampai ke esok. DUA !! bila dia mai, kita pi la.. takdenya kau boleh kata, "sat.. sat.. sat.. aku nak bersiap sat biaq segak sikit".. Kalau takdir dia mai tu kita dah bersiap, dah cukup amalan, then ALHAMDULILLAH, tapi kalau time tu kita dok still terkontang kanting lagi, nak buat macam mana?? kita tak boleh buat apa-apa dah bro... so bila ajal datang mai ketuk pintu kita sorang-sorang kitang akan terus meninggal..

so memang kita tak tau, so apa yang boleh kita buat bila kita tunggu untuk sesuatu yang kita tahu akan tiba but detik dan ketikanya sahaja yang kita tak tahu... aku ada terbaca 1 tips yang sangat bagus yang diberikan oleh sahabat Rasullah s.a.w ialah berkerjalah untuk dunia seumpama kamu akan hidup selama-lamanya, berkerjalah untuk akhirat seumpama kamu akan matti esok.

kesimpulannya adalah . . . sometime you'll feel that you well prepared, you'll gonna be allright, you'll fine ever after, nothing will gonna be happen to you, you'll finished ur work on time, but suddently some problem happaned, that time kau akan berfikir siapa diri kau pada hari-hari sebelumnya...

ini adalah peringatan untuk diri aku sendiri yang lemah lagi daif, dan tak lupa untuk member-member yang tgh bace tuh... mari lah kita sama-sama berusaha untuk menghandsomekan, dan melawakan diri kita untuk berjumpa dengan Allah subbahanallah taala.. Ishaallah. . . .

trust me thatt kita tak boleh boleh bahagia selamanya as long  kita masih lagi bergantung kepada manusia lain... bergantunglah kepada sesuatu yang tiada tercatat hari kematian untuknya iaiti Allah subbahanallah taala...


sekian sahaja rakaman suara hati

Assalamualaikum.. 


Birthday Girl

Hye Assalamualaikum & Happy Wednesday !!

Last monday 25 mac ulang tahun Hari Polis yang ke 206, yesterday 26 Mac ehem-ehem Birhday Aku iaitu hari kejyaan yang terbesar mak aku melahirkan aku diduania, dan Inshaallah akan jadi modal insan yang berkualiti, dan hari ni 27 mac adalah hari yang membosankan.. eh nak pesan sikit, sapa yang terasa mahupun terdetik nak bagi hadiah kat aku, masih lagi terbuka.. hehe

Ucapan beribu-ribu terima kasih kepada ibu tercinta kerana telah berjasa melahirkan dan membesarkan anakmu ini  dari sebesar-besar tapak tangan sehingga sekarang lagi besar dari ibu( kehkeh), halalkan makan dan minum anakmu ini, maafkan segala salah dan silap dari terkecil hati sehingga menitisnya air mata..  sesungguhnya sehingga habis sisa hidup aku sebagai anak mu, tak termampu nak membalas besar nya pengorbanan mu ibu.. dan tidak lupa kepada seseorang lelaki yang amat aku kasihi adalah ayah, dah setahun lebih ayah meninggalkan aku, sikit pun aku tak rasa ayah macam dah tak ada, mungkin kau akan cakap aku menolak takdir/ tak menerima kenyataan.. aku tak kesah, yang aku tahu, ayah masih bersama aku, melihat aku.. maafkan anakmu ayah jika terlepas laku, doa untukmu di tiap2 hari-hari ku mengiringi pemergian mu ayah.. Jasa Mu Di Kenang My Hero, My One & Only Ayah..

And Thanks a lot kepada kawan-kawan yang buat suprise 12 malam semalam, n thanks dalam masa tak ada air kat hostel korang boleh mandikan aku dengan tepung, Nice sengat, omey angat... And thanks coz belanja kek comel,aku ingat sampai bila2.. sayang korang kaw-kaw punya, serez tak tipu beb..



thanks a lot kepada Mr Right yang terlambat wish.. seddey but saya faham awak penat berkerja keras for our future, I'm fine with it, jangan lupa saya sudah lah.. saya tunggu awak pada 7 April yaa, ada lagi 
kurang dari dua minggu, sangat excited but terpaksa buat-buat cool.. huhu kang orang cakap saya over pulak. ++ dont forget ! ! saya tunggu hadiah birhday, kalau itu pun awak lupe.. undang-undang akan berkuat kuasa serta merta.. n remember jangan lupa pakai baju PINK ! ! !



(muke tengah menunggu la konon2)

"I LOVE YOU not only for you who are, but for who I am when I AM WITH YOU"







Saturday, 16 March 2013

"kejayaan kau, kebahagiaan kau, adalah tanggungjawab kau"



..Hye Assalamualaikum..
Hoho sambil-sambil tengok detective conan mengadap laptop rindu pulak nk update blog.. actually takde idea pun, memory otak slow pepagi ni.. so menaip jer la ikot sedap hati ni.. tup.tup terpandang kat anak buah aku tgh mkn sosej yang gulung dgn roti yang aku buat untuk dia td.. skali pandang dah macam kucing yang mkn, habis dikorek sosej dalam roti tu.  Sakit pulak hati kite ni tengok, jap ag aku la tu yang kene mkn roti dia tuh.. tak pe, nasib baik aku syg kau budak…

sekarang dah masuk pertengahan bulan march, tinggal 2 bulan nak tinggalkan zaman-zaman study.. dan akan bergelar diploma holder, hek eleh diploma jer pun, tapi kesah ape, itu lah value aku skarang.. as a sesuatu yang bergelar hamba Allah aku harus bersyukur dan Insyaallah akan terus berusaha melangkahkan kaki melangkah setapak ke hadapan dan terus kehadapan. 

minggu ni dah start study week, dah kene start mengulang kaji pelajaran yang sudah2.. hoho sampai ke mase-masa macam ni alohai macam-macam penyakit mai cek oii... sakit perut, sakit kaki, sakit otak dan sekutu dengannya, sakit yang entah datang dari mana. yang pasti etiologinya langsng tidak diketahui.. tak student la beb kalau tak ade penyakit2 yang telah menjadi lumrah sejak azali lagi. tak student la namanye kalau tak esok nak exam malam ni dok relax berpesbuk, tak student la kalau buat2 skema baca buku buat tekun awal cenggitu..

Tapi yang pasti ! ! tak student la jugak kalau tak nk result exam gempak walaupun study macam haprak.. hehe yang tu aku mengata diri aku lah.. bukan korang. Bagi aku, result gempak atau tak ikot usaha dah rezeki masing2 masinglah, so tak perlu la kau nk fight result exam kau dengan siapa, fight dengan diri kau sendiri, there is the best way yang kau boleh buat untuk diri kau, sebab kemampuan kau, aku, si siti, si milah , mahupun daud adalah berbeza dalam setiap sesuatu perkara... kalau kau berusaha dalam setiap sesuatu perkara, hasil yang kau dapat setimpal la jugak dengan apa yang kau usahakan.. siapa diri kau adalah apa yang kau usahakan. yang penting apa yang kau buat mesti dapat redha mak ayah, mestilah ikhlas, Allah suka beb, serious tak tipu, lagi 1 rahsia ! ! berbaik2 la dengan binatang, YESS! ! mungkin kau nampak macam tak ada kene mengena, but try la buat.. kau akan nampak kat mana hasilnya, murah rezeki sedere.

semua orang dilahirkan dengan potensi supaya berjaya. Semua dilahirkan dalam keadaan yang sama. Seperti Nabi Muhammad s.a.w pernah menyebut. 
"setiap kelahiran adalah fitrah"
so ape fitrah kite semua?? fitrah kita adalah kecemerlangan dan kehebatan. Tuhan pernah bagitahu dalam Al Quran.

"kami ciptakan manusia (kita semua) dengan sebaik-baik penciptaan"

tak kah semua itu dah menampakkan kite ni hebat sejak dari detik terciptanya sesuatu bernama manusia.. 
#sila renung-renungkan.

Gambarkan, kita dicipta dengan potensi yang hebat. Otak kita mempunyai anggaran 100 bilion sel neuron boleh memproses dan memahami semua yang diajar bermula dari tadika sehingga tahun akhir di IPT. Yang paling hebat, kita memiliki kuasa mungkin kau dann aku sendri tak sedar iaitu memiliki kuasa memahami  semua subjek, buku teks, latih tubi, formula, teori, data, statistik, dan rajah.. Ada sesiapa sedar semua tu?? Bukan kah semua tu dah cukup menampakkan kita hebat??

Saintis pernah menkaji fungsii otak mendapati sel-sel neuron akan bergabung antara satu sama lain apabila kita belajar sesuatu yang baru. ini bermakna semakin byak kita blajar, semakin byak gabungan antara neuron2. gabungan neuron2 menunjukkan kefahaman kita didalam sesuatu perkara.

meh aku buat ujian kat korang sikit.. Adakah korang faham tentang perkataan dibawah ni :-
LEMBU

FAHAM?? dah tentu lah kau faham, lembu adalah binatang ternakan yang daging dia boleh buat daging burger. oke aku nak tanya, kau boleh nafikan tak mase kau bace tulisan berwarna purple diatas kau akan terbayang sesuatu dan otak kau mpamerkan objek ini :-
 kenapa ada objek lembu dalam otak kau?? ni sebab, mase kecik kau pernah tengok lembu dan mak bapak kau bgthu "itu namanya lembu", kemudian otak menyimpan gambar lembu. Dan bila masuk skolah cikgu pulak ajar mengeja perkataan L.E.M.B.U.. dan lembu adalah salah satu contoh gabungan antara neuron2 kau.

Okeh cukuplah leteran aku stakat ni.. entry aku akan lebih bermakna jika kau try mengabungkan neuron2 otak korang untuk fikir, renung, dan beramal dengan apa yang dah berbuih berleter kat atas.. dan jika kau rasa apa yang aku cakap ni tak betul, sila tinggalkan blog ni tanpa meninggalkan sebarang kesan.

And last aku nk mintak, cube kau scroll balik ke atas entry ni.... Owwhh tak, aku tahu kau memang malas nk buat cm tu kan.. saje nk cakap leh tahan panjang gak entry kali ni, k lah bercakap byak2 kat sini pn tak jadi ape kan.. aku pn tak study ape lagi, hoho part ni jangan tiru aku.. huhu k lah cukup sampai disini.. bye..bye..

"kejayaan kau, kebahagiaan kau, adalah tanggungjawab kau"

ASSALAMUALAIKUM

Friday, 1 March 2013

Antara Intan Dan Permata


Hai assalamualaikum

Sempena hari yang mulia ini iaitu hari betapa aku at rumah mula tetibe dapat lak inspirasi nak berceloteh at blog ni.. Last 2 nights aku dah keje night shift (9 pm - 7 am) so makanya hari ni adalah hari tidur aku, tapi malangnya aku bukan spesis yang pandai tidur siang tak hingat dunia mcm musang dan malam lak berjaga macam kelawar.. tak jumpe nikmat hidup beb kalau keje membute jer... so untuk mengisi ruangan masa yang membosankan ni, aku sedia berkhidmat di blog ni merapu tak tentu hala... huh! macam mana nak start pun tak taw...

Skarang tengah musim orang kawin, kawan2 aku ramai gak yang dah kawin, mak buyung yang dah bawak perut pun ade, yang dah dok heret anak ke hulu ke hilir pn byak, tapi ag 1 spesis yang asyik dok payung gambar anak kat fb pn bsepah.. ehem... ehemm.. aku bukan dengki oke!! just suke tengok ja... aku lambat lagi kot.. belum ada yang sudi (ayat drama melayu) kehkehekeh... minggu ni plak mak aku p hantar rombongan merisik untuk abg aku, seronok cekk oiii... lagi seronok sebab aku tak dapat balik, weekend kene keje #frust menonggeng !!! 

Setiap seorang manusia itu ada pasangannya yang dah siap sedia tertulis di Luh Mahfuz, lambat atau cepat kau akan jumpa jugak jodoh tu, so jangan berangan itu dan ini ciri-ciri suami atau isteri yang layak untuk diri kau sebab kau pun mungkin belum cukup layak untuk nk pikul tanggungjawab.. thats it!!!. ..aku ada beberapa persoalan ..

  1. kenapa perempuan yang comel, yang putih, yang gebu, yang tinggi lampai, yang kurus dan sekutu dengannya diklasifikasikan sebagai "CANTIK" ? ? 
  2. kenapa lelaki yang kurus, tinggi, hidung mancung sikit, badan taf n lagi bagus kat perut ade mcm bentuk roti bun 6 biji, & kulit ala-ala mamat K-pop diklasifikasikan sebagai "HANDSOME"
  3. kami yang montel dan gebu lagi bahagia ni tak nampak ke kecomelan yang mebuak-buak ni??
  4. kenapa orang yang CANTIK, COMEL, HANDSOME, MACHO menjadi prioriti dalam pemilihan seseorang?? sebagai bukti ------->>
(omeyyy angaatttt....ayat mamat meroyan kat Nelydia Senrose)

"kalau semua orang nak yang cantik, yang handsome, kami2 yang tak cantik ni sapa yg nak?"
(cer tengok muke2 kat atas ni, tak kesian ka?? seddeeyyy! ! ! )

huhu abaikan iklan2 diatas, sajer promote gambar... apa-apa pun berlaku, please back to Pencipta and searching the right way Fisabilillah.. bila kau merasa hidup kau kekurangan hati kau kosong bermakna iman kau semakin menipis, once kau believe that AllaH is Always bersama kau, kau tak akan sempat merasa diri kau kekosongan.

Aku percaya setiap orang akan sampai lowest point on their relationship in life. Been there, done that. hati sakit mcam kne pijak. khilangan sparuh jiwa, atau mungkin seluruh jiwa. Hati sakit sampai tak terluah dek kata-kata. Dan sedar atau tidak, kbnyakan dari kita hnya sedar akan adanya Tuhan bila waktu susah. Dialah menjadi tempat mengadu dan meminta bilamana sudah tiada cuping-cuping telinga yang yang menempek dihati-hati hitam yang mampu lagi untuk mendengar kesedihan dan kesyahduan cerita sedih kau..









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...