Sunday, 27 January 2013

~photo shoot sempena Maulud Nabi~




Tajuk Tidak Diketahui


Hye Assalamualaikum

salam berhujung minggu untuk semua yang bertandang kat blog aku untuk hari ni, esok, lusa dan selamaya *budget blog dia hot je.. huhu

Hari ni ialah hari Ahad bersamaan dengan 27 januari 2013 bersamaan dengan 15 Rabiul awal 1343h adalah hari Thaipu***... Ah kesah apa hari Thaipu***! ! ! Hari perayaan orang2 Kafir Laknatullah, #boleh jalan dengan kau punya raya.. yang tak bagi ape2 input untuk aku... bukan aku nk ada semangat perkauman sgt, but paling aku tak suka, bile smpai je time ni confirm la manusia2 dok berarak kat tengah jalan smpai dok cucuk2 badan sana sini yang hangin nyer jalan mula la nk jem macam ade Lori sampah excident... Omak ai punye la sakit hati, sikit pn aku tak interested nak tgk kau punya cucuk2 tu, mungkin dia terasa cukup jantan buat cm tu *huh tak faham... Tapi ape mau bikin,, kat area kampung aku ni populasi orang2 berkulit manggis agak tinggi... Nak tak nak hari ni melopong la weh dok umah mengadap Tb.. #Nasib baik kau punya raya sehari jer
 (maaf ade words yang perlu aku cencored, kalau jadi hal boleh masok court woii)

Ok cukup untuk stakat itu, tinggalkan kata-kata pujangga indah sebagai mukadimah di atas sebelum aku di Rejam.. hikhik... 

Hurmm sejak due menjak ni byk pulak cuti aku, seronok la kome2 yang berkerje kerajaan tuh, yang latest cuti Maulud Nabi, Esok pulak cuti untuk ganti hari perayaan yang jatuh pada hari ni.. hurmm takpelah cuti lah banyak mana pun keje aku tetap duduk rumah membesarkan BONTOT .. 

Bile bercerita pasai Besar Membesar Terbesar ni, teringat pulak yang lately ramai orang yang memuji aku mengunung-ganang hutan rimba yang mengatakan aku dah semakin berisi @ gemok... ehem..ehem... untuk pengetahuan uoollllsss aku TAK GEMOK ok!! cuma ade isi lebih sikit jer #ambik hati sendiri... kurus-kurus sangat pun tak cantik jugak yerdak?? #lagi sekali ambek hati sendiri .. haha

Tipulah kalau aku tak terasa bila orang cakap aku gemok, mula2 dulu sentap jugak, ade sekali tu sampai nanges, sentap mak ni haaaa.. Tapi tu dululah, skarang hati dah kental sedare... nak nanges2 lagi?? tak dapat la, INI SEMUA POYO!! pedulilah..  gemok ke, kurus ke, bujur ke, melintang ke, tak sakit kan hati org kot noh... ang dok diam2 dah la, toksah dok buat hingaq #haaa kan dah bahasa utara aku keluar.. 

pause sekejap!!! cer bace entry ni dr atas sampai bawah, topic ape yang aku nk cerita sebenarnya ni... kejap itu, kejap ini.. nampak tak aku dah tak betol, hahah tak de modal nk merapu sebenarnye.. cukuplah sampai ni jer... aku sendiri bace pn aku menyampah... haha k lah assalamualaikum...

P/S : sabar itu subur, tak sabar masuk kubur* pun tade kene mengena


Tuesday, 22 January 2013

Maulidur Rasul 1434 / 2013

hye Assalamualaikum...

jam dah menunjukkan pukul 12:18am, mata terkebil-kebil *liplapliplap bagai pelita kehabisan minyak tanah (kelabu asap)!.. time nak menjengok2 blog yang agak suam-suam kuku kate ko!... adatlah aku bukan blogger tegar yang sentiase ade idea nk hapdate blog dengan kreatif, puitis, dramatis, mahupun testis... malam ni macam malam-malam yang sudah, hanya duduk melangok kat bilik menjadi batu lagi sikit ngam nak sama dengan tugu negara... membatu la duduk kat hostel, sen pn kureng kalo nk berpoya-poya...

esok adalah sambutan Maulidur Rasul, iaitu hari keputeraan junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w.. sedara yang berkerja tu seronoklah dapat bercuti, aku pon same, terlepas dari dengar bingit, haru-biru, huru hara budak-budak dok meraung kat klinik tu.. tapi cuti pn cuti la kawan, buat la ape yang patut pada untuk meraikan hari kelahiran rasul kita, bukan selalu... ni tak, yang brader2 kalau hari jadi awek boleh sambut bagai nak rak siap korek tabung, tak pon mintak upah cabut uban mak(keje aku la kecik2 dulu) punya la semangat nk kutip danar untuk buat awek terharu bile dapat hadiah cincin hat siap ukir nama, bunga segala macam bau, tak cukup g sembur minyak wangi "dashing" pn tade hal, tak pon bagi teddy bear sebesar-besar alam * ade ke bagi beruang, tak style betol... yang si awek pulak.. ahh.. malas cite bosan...

Hurmm kalau dapat ikot jkkkkkk kampung berarak kan dah cun... selawat keatas Nabi..  betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan hari keputeraan Nabi Muhammad SAW.. kalau tak kita, sape lagi?? nak harap kan Mutu Sami?? Mang Kok Meng?? Mee Le Bus? Mee Ku Ning?? tak dapat la sedare.... kirim salam jer lah...

Renung-renungkan, selamat beramal... lu pikir la sendri...

Mantapkan peribadi
Cantikkan Hati
Upgrade Pekerti
update Rohani
*buat laki/bini confirm tak Rugi

Ingatan Bersama, Assalamualaikum..

Saturday, 5 January 2013

~berfikir sejenak~


Assalamualaikum.. Hye kawan-kawan... hurmm hari ni tade la banyak sangat idea nak merapu buat entry baru, tapi ikot kan jer la jari yang tengah ade mood nak menaip.. sambil memerhatikan kucing yang sedang baek punya dia landing atas dekoder astro tengah nyenyak dibuai mimpi lena umpama dekoder tu APAK kau yang  beli, tetibe terlintas la 1 topic kat otak yang agak Lemb** ni.. Meh join aku merapu sat..!

hurmm k! entry kali untuk anak-anak dara baik2 duduk kat rumah bawah ketiak mak bapak.. upsss kejap ! tengah2 layan menaip ni, aku dapat gangguan halus, iaitu bau sate yang halus2 masuk menusuk hidung sambil  terkembang kuncup hidung aku... ooouuuhhh NO!!! kuat kan iman, jangan sampai misi mengurangkan buncit aku gagal...!! LUPEKAN~~

oke Lets contineu, sembang-sembang sal anak dara ni, kau pernah rasa tak jadi anak perempuan ni tak adil bagi kau, nak keluar tak boleh, nak jalan2 dengan kawan apetah lagi... nak online pulak, baik punya mak usha dari belakang, kekadang handphone pon kene selongkar.. Tapi yang menjadikan kau rase berbulu dan meluat bilamana kau tengok abang2 kau relax je keluar dengan kawan2 dia, dengan awek dia. suka2 hati, tak kira masa, mak bapak kau tak bising pn... but bila kau persoalkan dimana hak kau  pada mak bapak kau, kau akan dengan 1 ayat basi ni "awak kan anak dara, abang tu lelaki" sah2 lah abg tu lelaki, kalau perempuan aku tak tau la cam mane nak bayangkan muke dya..

Huh! sakit hati siot dengar ayat tu... kalau difikirkan secara logiknya, yang abang2 keluar tu bukan dengan ank perempuan orang ke?? bukan anak dara orang ke.. kalo diorang keluar dengan BAPOK aku tade hal la sangat.... 

mesti korang terfikir motif apa ayat tu terluah kat mulut mak bapak kau... hurmm kalo difikir kan anak perempuan ke lelaki ke kalo dah akil baligh kau buat ape pn sama je pertimbangan dosa pahala kau.. tak semesti nya kau lelaki kau boleh buat apa yang kau suka... dan TAK SEMESTINYA LELAKI TU BOLEH TAHAN GODAAN SYAITAN..  #betulkan kalau aku salah..

And one more thing yang aku tak puas hati... korang mesti pernah dengar ayat ni "jaga anak perempuan sorang macam bela lembu sekandang"... sekarang aku nak tanya 1 soalan kat korang, Dimana persamaan antara anak perempuan dengan lembu atau anak perempuan dengan kandang... ada jawapan?? sila kemukakan diruang komen dibawah.. TQ!

kenapa perlu dibeza2 kan antara anak-anak mengira jantina.. kalau dapat anak pondan macam mane pulak nk jaga??  atau perlu aku keluarkan peribahasa " seperti bela sotong dalam aquarium, ikan bandaraya tunduk hormat" ?? huh! tak dapat bayangkan mcm mana bela sotong dalam aquarium..

bagi aku.. kau lelaki ke perempuan ke kita sama semua sama je.. kau buat jahat tetap berdosa... tak pernah aku dengar ade diskaun dosa 20% sebab kau lelaki.. kalau lah cara mak bapak kita secure anak dia antara lelaki dan perempuan tak ade la sakit hati sangat tengok.. Tak Gitu mak Jemah??  huh! keadilan dan kesaksamaan amat-amat diperlukan disini..

hurmm tak apa lah, mungkin kita perlu berbaik sangka terhadap ibu bapa kite... walau macam mana pn cara dia mendidik kite, dengan cara betul atau salah.. motifnya hanya satu, untuk kita menjadi insan yang masih lagi dalam landasan2 hidup..

 Kata Saidina Umar bin Al-Khattab ra :“Jangan kamu membuat sangkaan terhadap satu kalimah yang keluar daripada seorang saudara mukminmu kecuali kebaikan selagi kamu masih ada cara untuk meletakkannya di tempat yang baik”.





wallahualam~Assalamualakum..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...